Durf jij voor jezelf te kiezen?

 

“Het is aardig om belangrijk te zijn, 

maar het is belangrijker om aardig te zijn.”

 

Dit stond op een tegeltje wat bij mijn oma hing. Ik las het altijd als ik er was. Het raakte me en het heeft nog lang in mijn logeerkamer gehangen toen ze er niet meer was.

Ik dacht er laatst weer aan en ik vroeg me af of ik er in was doorgeslagen. Wilde ik aardig gevonden worden? Was/ben ik te veel met de ander bezig? Want ik wil er wel graag zijn voor de ander. Ik zie graag dat anderen het goed hebben, hun verhaal kwijt kunnen, gezien worden, beseffen hoe uniek ze zijn, goed bezig zijn etc. Dat wil ik als mens en ook binnen mijn werk.

Toch realiseer ik mij ook dat ik niet verantwoordelijk ben voor het geluk van een ander. En een ander is ook niet verantwoordelijk voor mijn geluk. Ik heb moeten leren om ook aardig te zijn tegen mezelf. Dat stond niet op het tegeltje….;)

Dat betekent niet dat ik nooit aardig voor mezelf ben. Ik gun mijzelf best wel veel. Zodra er echter anderen bij betrokken zijn dan kan ik mezelf nog wel eens vergeten. Met name in mijn werk. Ik neem dan eigenlijk letterlijk afstand van mezelf en houd onvoldoende rekening met mezelf. Daar ben ik mijzelf nu gelukkig wel bewust van. Ik zie het gebeuren of eerder gezegd voel ik het gebeuren. Want dan voel ik me mijzelf echt minder fijn. Ik voel me ‘verloren’. Want ik vergeet dan mijn behoeften, waar ik voor sta en wat ik wil.

Waarom ik dit deel? Omdat ik om mij heen zie dat ik daar niet de enige in ben. We vergeten te luisteren naar onszelf, we vergelijken ons met anderen, we willen de controle houden, we zijn snel afgeleid en onze eigen gedachten zijn niet altijd aardig tegen ons. We denken dat ze waar zijn, maar dat zijn ze vaak niet. Dat laatste was voor mij echt een eye opener. Je bent niet je gedachten….

Mijn ervaring is dat door soms even stil te staan je juist verder komt. Vraag jezelf af: Wat wil IK nu eigenlijk? Waar verlang IK naar? Wanneer je bewust hebt gekozen voor iets dat JIJ belangrijk vindt, geeft je dat meer energie. En wat JIJ belangrijk vindt zou ook nog wel eens goed voor bv. het bedrijf waar je werkt, kunnen zijn. Wanneer je goed voor jezelf bent, kan je er daardoor juist ook voor de ander zijn.

Voel jij je ook wel eens ‘verloren’ of heb je het idee dat je jezelf meer mag laten zien? Een keer samen sparren daarover? Stuur mij gerust een berichtje.

joan@werkenaangeluk.NU

06-15373039

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *