Ontdek andere kanten van jezelf

Heb je het gevoel dat er iets moet veranderen? Ben jij het zat om altijd maar met die ander bezig te zijn of altijd maar perfect te willen zijn? Of ben je gewoon niet meer blij met de manier waarop dingen soms gaan bij jou en wil je ZELF weer achter het stuur zitten?

Begrijpen wie je bent en waarom
It’s time to change! En dat betekent niet dat jij je moet gaan aanpassen of iemand anders worden. Juist niet. Word weer jezelf door te ontdekken waarom jij de dingen doet zoals je doet. Begrijpen wie je bent en waarom.

Eigenlijk ben je meer dan één ‘ik’. Wist jij dat jij heel veel ‘ikken’ met je meedraagt die bepalen wat je denkt en hoe jij je gedraagt?

Denk hierbij aan de innerlijke criticus, de pusher, de rationele denker, de levensgenieter, de clown, de pleaser, de dromer etc. Het kan interessant zijn om te leren waarom ze er zijn en wat je er aan hebt. Je begrijpt dan beter waarom je soms dingen doet, zelfs als je dat helemaal niet wil…

Neem bijvoorbeeld de Innerlijke Criticus. Deze herken je vast! De stem die voortdurend zegt wat je verkeerd doet. Hij is constant aanwezig en vertelt wie er allemaal slimmer, mooier, aardiger, creatiever etc. is. Hij overdrijft ontzettend! Maar je hebt hem wel nodig…

Stel je voor dat ik niet voldoe aan de ander
Ik hoor hem regelmatig. Hij wil dat ik perfect ben, want stel je voor dat ik niet voldoe aan de wensen van de ander… Ik maak het mezelf dan erg moeilijk, zit met 100 boeken om mij heen. Ook met het schrijven van deze tekst. Maar als ik dan stop is het ook niet goed. Niet fijn voor je zelfvertrouwen. Maar ondertussen zorgt hij WEL dat ik mij constant aan het verbeteren ben. Hmm lastig he?

Weet dat het een gedachte is en NIET de waarheid. Wanneer je je daar bewust van bent, kun je van een afstandje kijken naar deze kant. En raakt het je minder. De gedachte maakt mij af en toe bang, maar dat betekent niet dat IK ook bang hoef te zijn. Ik vind het gewoon leuk om mijn inzichten te delen. Het hoeft niet perfect. (Toch? Oh daar ging ik bijna weer;)

Ik merk dat mijn Innerlijke Criticus het nog spannend vindt om mijn inzichten op te schrijven en te delen, maar dat betekent niet dat IK ook bang hoef te zijn. Ik vind het gewoon leuk en het hoeft niet perfect te zijn. Luister dus naar je Innerlijke criticus en besluit dat je niet perfect hoeft te zijn!

Stel je zelf de volgende vraag en schrijf het op: 

– Waar verlang jij naar? 

– En wat zegt jouw Innerlijke Criticus?

– Buig de negatieve overtuiging om naar een positieve affirmatie. 

Als je dit regelmatig doet, ga je deze kant steeds beter herkennen en houdt dit je niet meer tegen in wat je écht wilt in je leven!!

P.S. Het boek Ik (k)en de ikken van Karin Brugman en Judith Budde gaat over het ontdekken en begrijpen van alle kanten van jouzelf

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *